Incontinentiemateriaal voor ouderen
Ongewenst urineverlies of andere vormen van incontinentie zijn een probleem dat in alle bevolkingsgroepen en op alle leeftijden kan ontstaan. Toch zien we dat incontinentie bij ouderen en bejaarden vaker voorkomt dan bij jongere bevolkingsgroepen.
Ouderdomskwaaltjes en andere aandoening vormen vaak de aanleiding voor urine-incontinentie. In dit artikel geven we je wat meer uitleg over de verschillende vormen van urine- en stoelgang incontinentie bij ouderen.
Je leest hier ook over eventuele oplossingen en incontinentiemateriaal dat je kan gebruiken om de ongemakken van ongewenst urineverlies te beperken.
Wat is incontinentie
Incontinentie is de term dat we gebruiken wanneer een persoon last heeft van een aandoening waardoor er ongewild urineverlies of stoelgangverlies is. De oorzaak hiervan kan zijn dat de persoon in kwestie geen controle meer heeft over de sluitspieren van de blaas of de darmen.
Zoals hierboven beschreven zijn er verschillende oorzaken en soorten incontinentie dat zich kunnen ontwikkelen op alle leeftijden. We zien wel dat de meerderheid vooral oudere patiënten last hebben van urine incontinentie of stoelgang / fecale incontinentie.
Meest gekende oorzaken van incontinentie bij ouderen
Ongewenst urineverlies komt voor bij zowel mannen, vrouwen als kinderen. Incontinentie wordt veelal door dezelfde factoren veroorzaakt, zowel bij jongeren als ouderen. Toch blijkt dat er een heleboel ouderdomskwaaltjes zijn die het proces versnellen of verergeren.
Dit zijn de vaakst voorkomende oorzaken van incontinentie bij bejaarden. De oorzaken kunnen net zo goed bij jongeren voorkomen, maar bij senioren zijn deze factoren vaker aanwezig.
-
Verslapping van de bekkenbodemspieren
-
Verslapping van de sluitspier of het afsluitmechanisme van de blaas
-
Vergroting van de prostaat bij mannen
-
Neurologische aandoeningen
-
Cognitieve aandoeningen of een verminderd bewustzijn
-
Bijwerking na een operatie
-
Bijwerking van bepaalde medicijnen
-
Stofwisselingsziekten, zoals bijvoorbeeld diabetes
-
Mobiliteitsproblemen die zorgen dat men minder snel bij het toilet geraakt
Verschillende soorten incontinentie bij ouderen of bejaarden
Incontinentie uit zich op 2 verschillende manieren. Zo kan je last hebben van urineincontinentie of fecale incontinentie. Het ongewenst verlies van urine komt vaker voor dan het ongewild verlies van stoelgang. Elk type incontinentie heeft ook een eigen oorzaak en typerend gevolg.
-
Stressincontinentie of inspanningsincontinentie (urine of stoelgang). Urineverlies of stoelgangverlies dat ontstaat wanneer de druk in de buik verhoogt, zoals bij hoesten, lachen, niezen of schrikken. Het kan hier gaan om druppelverlies of grotere hoeveelheden. Stressincontinentie kan voorkomen op alle leeftijden.
-
Aandrangincontinentie of urge incontinentie (urine-incontinentie). Hier gaat het om een plots opkomend gevoel dat niet onderdrukt kan worden. Vaak is het dan al te laat om tijdig op het toilet te geraken. Bij aandrangincontinentie is het de aandrang dat niet meer te controleren is en ook dit kan voorkomen op alle leeftijden.
-
Functionele incontinentie (urine of stoelgang). De oorzaak hier betreft vaak een verminderde mobiliteit, een cognitief probleem of een psychische beperking. Dit type incontinentie gaat vaak gepaard met een ander type incontinentie.
-
Overloopincontinentie (urine-incontinentie). Bij overloopincontinentie is er sprake van een continu verlies van druppels urine. Meestal heeft de persoon in kwestie problemen om de blaas volledig leeg te plassen.
-
Gemengde incontinentie (urine of stoelgang). Dit betreft een combinatie van verschillende types incontinentie. Deze vorm van incontinentie komt vooral voor bij ouderen.
Advies voor incontinentie bij ouderen
Een arts of specialist is altijd in de best mogelijke positie om je te adviseren over het bestaande probleem. In veel gevallen kan er een oplossing gevonden worden waardoor de incontinentie deels of helemaal kan worden opgelost.
Toiletgedrag
Door op regelmatige tijdstippen het toilet te bezoeken, zorg je ervoor dat blaas en eventueel darmen steeds geledigd worden. Daardoor bestaat er minder kans dat de blaas overgevuld geraakt. Ook de houding die je aanneemt op het toilet kan helpen om de blaas volledig te ledigen, wat het risico op ongewenst urineverlies dan weer verkleint.
Selecteer het juiste incontinentiemateriaal
Incontinentiemateriaal kan het leven een heel stuk aangenamer maken. Denk maar aan een optrekbroekje, een inlegverband of een kleefluier. Veel van de producten die je in onze webshop vindt, kunnen discreet en onopvallend onder je kledij worden worden. Denk maar aan de optrekbroekjes van Dailee.
Afhankelijk van de hoeveelheid urine of stoelgang die je verliest, kan je een product kiezen dat aansluit bij je noden en behoeften. Gebruik onze INCO advies tool om te achterhalen welk incontinentiemateriaal je precies nodig hebt.
Bovendien ontvang je via de mutualiteit veelal een forfaitaire vergoeding voor de aankoop van incontinentiemateriaal.
Training van de bekkenbodemspieren
De training van de bekkenbodemspieren kan de symptomen van incontinentie bij ouderen verlichten. Er bestaan een heleboel simpele oefeningen die je dagelijks kan doen om je bekkenbodemspieren te versterken. Bij ouderen is het vaak moeilijker om deze spieren nog in topconditie te krijgen, maar deze techniek is ongetwijfeld het proberen waard.
Incontinentie materiaal
Er bestaan verschillende soorten incontinentie materiaal voor elk type incontinentie bij ouderen. Afhankelijk van de situatie en de hoeveelheid urine of stoelgang dat de persoon verliest zal je keuze moeten aangepast worden.
Het is bij het kiezen van incontinentiemateriaal ook steeds belangrijk om te kiezen voor materiaal dat aansluit en voldoende kan opnemen. Hieronder overlopen we de verschillende soorten incontinentiemateriaal.
Inlegbroekjes
Deze inlegbroekjes zijn een geschikt voor een lichte urine incontinentie. Bij kleine beetjes urine verlies kan deze discrete oplossing gemoedsrust bieden. Deze inleggertjes zijn beschikbaar met verschillende absorptievermogens en maten.
Optrekbroekjes
Optrekbroekjes zijn een eenvoudige en discrete manier om je te beschermen tegen incontinentie. Deze broekjes zijn vooral geschikt voor ouderen met een goede mobiliteit die zelf nog hun kleren kunnen aantrekken.
Inlegluiers
Voor zwaar urineverlies zijn inlegluiers een erg goede keuze. Deze luiers hebben een hoog absorptievermogen en verzekeren een droog gevoel, ook bij een hoge hoeveelheid urine.
Vergeet niet om tijdig de inlegluiers te vervangen. ZO verzeker je jezelf er steeds van dat alles droog blijft en dit zorgt ook voor het hoogste draagcomfort en een goede hygiëne.
Kleefluiers
Kleefluiers kennen we allemaal van bij kinderen. Dit is uitermate geschikt voor ouderen of bejaarden met een slechte mobiliteit. Deze kleefluiers zijn geschikt voor alle soorten incontinentie.
Zowel bij gemengde incontinentie als zware urine incontinentie is een kleefluier een betrouwbare en makkelijke keuze.
Veelgestelde vragen over incontinentie bij ouderen
Wat te doen bij incontinentie bij ouderen?
De aller eerste stap bij incontinentie is het vinden van de oorzaak. De huisarts kan hier helpen met het uitvoeren van onder andere een lichamelijk onderzoek. In veel gevallen is er steeds een behandeling beschikbaar dat kan helpen bij een lichte aandrang of minimaal verlies van urine. Deze behandelingen kunnen bestaan uit het trainen van de bekkenbodem spier, een aangepast dieet of medicatie. Bij mensen met fysieke beperkingen of dementie is incontinentiemateriaal vaak de beste oplossing.
Welke behandelingen zijn er voor incontinentie?
Bij het behandelen van incontinentie moet eerst gekeken worden naar de oorzaak. Eenmaal is vastgesteld wat het probleem is kunnen we kijken voor de juiste behandeling. Een behandeling kan bestaan uit plas training, het oefenen van de bekkenbodemspieren, medicatie toedienen of het operatief oplossen van het probleem.
Welke ouderdom ziekte heeft als complicatie incontinentie?
Er zijn verschillende ouderdom ziektes die kunnen zorgen voor incontinentie. Veel voorkomende oorzaken met een nadelig effect bij ouderen zijn een hoog cholesterolgehalte, een te hoge bloeddruk, suikerziekte, verzwakte bekkenbodemspieren en tot slot ook dementie.
Kan je genezen van incontinentie?
Ja, je kan genezen van incontinentie in de meeste gevallen. Afhankelijk van het type incontinentie zal dat te behandelen zijn. Vaak zien we echter dat ouderen met dementie op latere leeftijd niet meer te behandelen zijn.
Wat drinken bij incontinentie?
Belangrijk voor personen met incontinentie zijn een gezond dieet. Ook de drank staat hierin centraal. Probeer koolzuurhoudende dranken te vermijden. Maar ook koffie, thee en andere dranken die cafeïne bevatten kunnen een nadelig effect hebben op incontinentie.