Incontinentie mannen
We staan er niet bij stil, maar ongeveer één op tien mannen van boven de 40 heeft problemen met ongewild stoelgang- of urineverlies. Boven de 75 jaar is dat zelfs één op drie. Nog te vaak is incontinentie mannen een taboe maar gelukkig bestaan er oplossingen die het dagelijks leven een stuk draaglijker maken. Bekijk alvast ons kwalitatief aanbod incontinentiemateriaal dat met zorg voor jou werd samengesteld.
Incontinentie bij mannen
Net zoals bij vrouwen komt inspanningsincontinentie ook regelmatig voor bij mannen, vooral bij wie een ingreep aan de prostaat heeft ondergaan. Het plots spannen en ontspannen van spieren (zoals bij lachen, niezen, of zware lasten tillen) laat dan ongecontroleerd urine vrij.
Een andere vorm bij mannen – ook meestal gelinkt aan de prostaat – is aandrangincontinentie. Ook al is de blaas nog niet helemaal vol, toch trekt ze plots samen en is de drang om naar het toilet te gaan erg hoog. Soms zo hoog dat het te laat is.
Maar de meest voorkomende kwaal bij mannen is nadruppelen. Je gaat gewoon naar toilet, je hebt het gevoel dat de blaas helemaal leeg is, maar toch komt er nadien nog urine vrij. En afhankelijk van de ernst van de aandoening kunnen dat redelijke hoeveelheden zijn.
Incontinentie mannen komt dus vaker voor dan gedacht. Soms nemen we het ongemak er gewoon bij omdat we denken dat het normaal is voor de leeftijd. Maar eigenlijk hoeven mannen hier niet te veel onder te lijden want er bestaan oplossingen die de levenskwaliteit behoorlijk kunnen verhogen. Bekijk alvast ons aanbod kwalitatief incontinentiemateriaal dat met zorg voor jou werd samengesteld.
Vormen van incontinentie bij mannen
Incontinentie bij mannen is een veel voorkomend probleem. De oorzaak en uiting van incontinentie kan verschillen. Dit zijn de meest voorkomende vormen van incontinentie bij mannen.
Druppelincontinentie
Bij mannen is druppelincontinentie één van de meest voorkomende vormen van ongewenst urineverlies. Het gaat hier meestal over het verlies van kleine beetjes urine, maar in sommige gevallen kan het ook over een grotere hoeveelheid urine gaan.
In de volksmond wordt deze vorm van incontinentie ook wel ‘nadruppelen’ genoemd, maar die term omvat niet het complete probleem. Het gaat hier namelijk over het nadruppelen nadat men net geplast heeft, maar druppelverlies treedt ook op tussen toiletbezoekjes door.
Aandrang of urge incontinentie
Aandrang incontinentie is een vorm van ongewenst urineverlies waarbij je plots een sterke drang ervaart om te plassen. De aandrang komt zo snel op dat het vaak te laat is om het toilet nog te bereiken. Deze vorm van incontinentie kan diverse oorzaken hebben en is bijzonder lastig om aan te pakken. Degelijk en discreet incontinentiemateriaal is zeker handig bij personen die last hebben van urge incontinentie.
Inspannings of stress incontinentie
Stress incontinentie of inspanningsincontinentie is een vaak voorkomende vorm van ongewenst urineverlies. Deze vorm van incontinentie komt vaker voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen last hebben van deze kwaal.
Inspanningsincontinentie komt voor wanneer de druk in de onderbuik plots stijgt. Het gaat in veel gevallen om een beperkt urineverlies bij het hoesten of niezen, maar het kan ook voorvallen bij een krachtinspanning. Zo kan het optillen van een zwaar voorwerp resulteren in urineverlies. Ook tijdens het sporten komt inspanningsincontinentie vaak voor.
De oorzaak van dit type incontinentie heeft vaak zijn oorzaak in verzwakte bekkenbodemspieren of na het ondergaan van een medische ingreep. Door gericht de blaas en bekkenbodem te trainen, kan je deze spieren versterken en het urineverlies beperken.
Overloop incontinentie
Overloopincontinentie is een vorm van incontinentie dat veroorzaakt wordt doordat de blaas overvol is. In de meeste gevallen geeft de blaas een signaal aan de hersenen wanneer deze vol begint te raken. Zo kan je tijdig het toilet bereiken voordat je urine verliest. Bij overloop incontinentie geeft je blaas die prikkel niet of komt deze prikkel niet aan in de hersenen. Daardoor merk je eigenlijk niet dat je dringend moet plassen en verlies je ongewenst urine omdat de blaas vol is.
Gemengde incontinentie
Bij gemengde incontinentie heeft de persoon in kwestie last van een combinatie van de verschillende vormen van incontinentie. In de meeste gevallen is er sprake van een onderliggende aandoening die de diverse vormen van incontinentie veroorzaakt of gaat het om een bedlegerige of geriatrische patiënt.
Totale incontinentie
Bij totale incontinentie is er een continu urineverlies aanwezig. De blaas doet in dit geval weinig of niets om de urine bij te houden. Personen die last hebben van totale incontinentie doen er dan ook goed aan om gebruik te maken van incontinentiematerialen die het vocht op ieder moment van de dag opvangen.
Incontinentie na een operatie
In veel gevallen is het ongewild urineverlies terug te brengen naar een operatieve ingreep of ziekte. Zo kan een operatie aan de prostaat resulteren in het ontstaan van ongewenst urineverlies. In de meeste gevallen verdwijnt de incontinentie weer wanneer je helemaal bent hersteld van de operatie. In andere gevallen gaat het over een blijvende aandoening.
Ook een ziekte kan incontinentie veroorzaken. Het gaat dan vaak over neurologische aandoeningen die ervoor zorgen dat de signalen die de blaas uitstuurt niet aankomen in de hersenen. Hierbij kan je denken aan neurologische aandoeningen, zoals dementie, MS of de ziekte van Parkinson. Ook diabetes veroorzaakt regelmatig incontinentieverschijnselen.
Producten voor incontinentie bij mannen
Mannen die kampen met de diverse vormen van incontinentie, kunnen gelukkig rekenen op een uitgebreid aanbod aan producten. Afhankelijk van de vorm van incontinentie en de hoeveelheid urineverlies, kies je uit deze incontinentiematerialen.
Inlegverbanden voor mannen
Een inlegverband of inlegkruisje voor mannen is een goede, discrete oplossing voor ongewild urineverlies. Een inlegverband is voorzien van een kleefstrook die het verband op de juiste plaats houdt. Abena Man Formula 1 biedt een degelijke oplossing bij lichte incontinentie, druppelincontinentie en inspanningscontinentie. Het absorptievermogen van 450 ml beschermt je goed en past onopvallend in iedere gewone onderbroek. Het Abena Man Formula 2 inlegverband heeft een hoger absorptievermogen van 700 ml en is dus geschikt voor mannen die kampen met matige incontinentie of die meer urine verliezen.
Ook in het Dailee productgamma kan je gebruik maken van enkele interessante inlegverbanden, speciaal ontworpen voor mannen: Dailee Men Level 2 en Dailee Men Level 3.
Optrekbroekjes voor mannen
Optrekbroekjes voor mannen zijn een veilige en robuuste oplossing voor mannen met matige incontinentie. Een optrekbroekje wordt gedragen als een gewone onderbroek en vervangt deze dus. Dit type incontinentiemateriaal voor mannen vormt een goede oplossing voor matige incontinentie. De gemiddelde absorptiecapaciteit voor optrekbroekjes ligt wat hoger dan bij inlegverbanden. Bovendien blijven de optrekbroekjes steeds perfect op de goede plek zitten, wat ze ideaal maakt voor gebruik tijdens activiteiten of tijdens het sporten. De optrekbroekjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten en absorptieniveau ’s.
- Molicare Men Pants 5 Drops Medium
- Molicare Men Pants 5 Drops Large
- Molicare Men Pants 7 Drops Medium
- Dailee Pant Plus Men Medium
- Dailee Pant Plus Men Large
Kleefluiers voor mannen
Voor heren die kampen met zware incontinentie is het een goede oplossing om gebruik te maken van kleefluiers. Dit type pampers voor volwassenen biedt een degelijke bescherming bij matig tot zwaar urineverlies, vooral bij personen die niet zelfredzaam of bedlegerig zijn.
De Absorin Comfort Slip Night Ultra heeft de perfecte pasvorm voor zowel mannen als vrouwen. Bovendien bieden deze kleefluiers de ultieme bescherming dankzij hun hoge absorptievolume. Ze zijn uitermate geschikt voor gebruik overdag of ‘s nachts.
Dailee kleefluiers zijn geschikt voor mannen en vrouwen. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten. Hou er rekening mee dat de maten bij Dailee iets anders zijn ingedeeld. Wanneer je kiest voor kleefluiers van Dailee, kies je best een maatje kleiner dan gewoonlijk. De Dailee Slip Premium Maxi Plus is verkrijgbaar in de maten Medium, Large/Extra Large en Extra Large.
Onze topmerken
Omdat incontinentie mannen eveneens treft hebben de producenten waarmee Tomcare samenwerkt ook een specifiek aanbod voor de heren op de markt gebracht. De materialen zijn ontworpen voor de anatomie van de man en bieden oplossingen voor de meest voorkomende problemen van stoelgang- en urineverlies.
Zo heeft het Scandinavische merk Abena een speciale reeks inlegverbanden voor mannen ontwikkeld: de Abena Man. De anatomisch gevormde inlegverbanden voor mannen zorgen ervoor dat lekken onmogelijk wordt terwijl het verband alle vocht optimaal absorbeert en nare geurtjes vermijdt.
Maar ook het Duitse Hartmann heeft met Molimed for Men een schitterend product ontwikkeld. Verwacht ook hier een optimaal droogtegevoel zonder bijkomende geurtjes. En dankzij de kleefstroken blijft het verband perfect op zijn plaats zitten.
Dailee voorziet de Dailee Pants, specifiek voor mannen. Wat opvalt, of juist niet zo erg opvalt, is de discrete kleur van de Dailee Pants voor mannen. Ze zijn donkerblauw, waardoor ze nog meer op een gewone onderbroek lijken.
Absorin heeft dan weer het interessantste aanbod op gebied van kleefluiers, zoals de Absorin Comfort Slip Night Ultra.
Vergoeding voor incontinentiemateriaal
Voor de aankoop van noodzakelijke incontinentiematerialen voorziet de overheid een forfaitaire tegemoetkoming. Personen die kampen met een niet-behandelbare vorm van incontinentie krijgen jaarlijks een bepaald budget ter beschikking voor de aankoop van incontinentiematerialen. Deze vergoeding wordt uitbetaald door het ziekenfonds. Het bedrag is afhankelijk van jouw specifieke situatie.
Lees meer in onze blog over de forfaitaire tegemoetkoming voor incontinentiemateriaal.
Veel gestelde vragen over incontinentie bij mannen
Personen die plots te maken krijgen met ongewenst urineverlies, zitten vaak met heel wat vragen. We merken bij onze klanten dat er onzekerheid ontstaat. Met de juiste informatie en inlichtingen kan die onzekerheid verzacht worden en kunnen de belangrijkste vragen beantwoord worden.
Hoe ontstaat incontinentie bij mannen?
Ongewenst urineverlies kan diverse oorzaken hebben. Het is niet zo dat incontinentie altijd eenzelfde, duidelijke oorzaak heeft.
Enkele voorbeelden van mogelijke oorzaken van urineverlies zijn:
- Aandoening aan de prostaat of een vergrote prostaat
- Na een operatieve ingreep
- Neurologische aandoening
- Gebruik van bepaalde medicijnen
- Infectie van de urinewegen
Wat kan je doen tegen incontinentie bij mannen?
Afhankelijk van het type incontinentie en de oorzaak van de aandoening, kan er gezocht worden naar doeltreffende oplossingen. Hoewel er niet altijd een perfecte oplossing voorhanden is, zijn er heel wat dingen die je kan doen.
- Trainen van de bekkenbodemspieren
- Blaastraining
- Medicatie om de oorzaak aan te pakken
- Operatie om de oorzaak weg te nemen
Het is vooral belangrijk om de oorzaak van de incontinentie aan te pakken. Om die oorzaak te achterhalen, breng je best een bezoek aan je huisarts of specialist. Het is namelijk niet evident om zelf te achterhalen wat de oorzaak juist is. Neem dus zeker altijd eerst contact op met je arts voordat je een behandeling start. Je behandelend arts onderwerpt je aan een lichamelijk onderzoek en zal je meer informatie verschaffen en oplossingen aanreiken.
Welke vorm van incontinentie komt het vaakst voor?
Druppelincontinentie en inspanningsincontinentie zijn de vaakst voorkomende vormen van ongewenst urineverlies bij mannen. Maar uiteraard kan je zeker ook last hebben van één van de andere vormen van urineverlies.
Welk incontinentiemateriaal moet ik kiezen?
Wanneer je plots te maken krijgt met urineverlies, ben je veelal overweldigd. Het is dan ook niet evident om meteen het juiste product te kiezen bij jouw aandoening.
Daarom ontwikkelde Tomcare de incontinentie advies tool. In deze handige, online tool beantwoord je enkele vragen over jouw situatie. De tool geeft je meteen enkele producten die passen bij jouw specifieke situatie.
Incontinentie aanpakken
Wil jij meer weten over onze oplossingen voor incontinentie mannen? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor advies en een gratis proefpakket.
Twijfel je over de juiste maat of over het perfecte product voor jouw specifieke situatie? Maak dan zeker gebruik van onze handige INCO advies tool. De tool vertelt je, aan de hand van enkele vragen, welk materiaal perfect bij jou past!
Ben je op zoek naar professioneel advies over onze incontinentiematerialen of heb je specifieke vragen over een bepaald product? Neem dan gerust contact met ons op.