Wat is aandrangincontinentie of urge incontinentie?
Aandrangincontinentie is een vorm van ongewenst urineverlies die vaak voorkomt in ons land. Zowel mannen als vrouwen hebben last van dit type incontinentie, hoewel het net iets vaker vrouwen voorkomt. Ongeveer 1 op 5 personen met ongewenst urineverlies heeft last van urge incontinentie. In dit artikel geven we je wat meer uitleg over de oorzaken, symptomen en behandeling.
Wat betekent urge incontinentie?
Aandrang of urge incontinentie is een vorm van ongewenst urineverlies. Normaalgezien is de blaas ontspannen doorheen de dag. Wanneer deze halfvol begint te geraken, krijgen je hersenen een signaal dat jou naar het toilet stuurt. Je hebt voldoende tijd om het toilet te bereiken, want je blaas kan nog gerust wat voller voordat het dringend wordt.
Bij aandrangincontinentie loopt er iets mis met het signaal om jou een duwtje richting het toilet te geven. In plaats van het waarschuwingssignaal geeft je blaas namelijk meteen de opdracht om je volledig blaas te ledigen, ongeacht of jij op het toilet zit of niet. De kans is dus erg groot dat je bij urge incontinentie niet op tijd de toiletten bereikt.
Wat zijn de oorzaken van aandrangincontinentie?
De oorzaken van dit type incontinentie zijn uiteenlopend:
- Neurologische aandoeningen, zoals MS, de Ziekte van Parkinson, dementie of na een hersenbloeding
- Afwijkingen in de stofwisseling, zoals diabetes
- Infectie van de urinewegen of blaas
- Overactiviteit van de blaasspieren
- Tijdens een hevige inspanning
- In extreme stresssituaties
De kans dat je last krijgt van aandrangincontinentie wordt ook groter naarmate je ouder wordt. Daarnaast heeft het gebruik van bepaalde medicijnen soms ook een invloed op het ontstaan van incontinentie.
Wat kan je doen tegen aandrang incontinentie?
Afhankelijk van de oorzaak van de incontinentie, kan ook de behandeling verschillen. Als de oorzaak kan worden behandeld, dan is dat vaak de beste manier om te werk te gaan. Wordt de incontinentie veroorzaakt door overgewicht, dan helpt het om op een gezonde manier af te vallen.
Dit zijn enkele van de oplossingen die vaak worden aangewend bij aandrangincontinentie.
Blaastraining
Bij een overactieve blaas en aandrangincontinentie is blaastraining een goede behandelingswijze. Personen die last hebben van urge incontinentie, creëren de gewoonte om bijzonder vaak naar het toilet te gaan. Zo blijven ongelukjes altijd klein, maar de blaas wordt ook minder en minder getraind. Bij blaastraining ga je de blaas trainen om telkens een beetje meer urine op te slaan. Zo worden de spieren sterker.
Trainen van de bekkenbodemspieren
Ook sterke bekkenbodemspieren dragen bij om efficiënt plas op te houden. Door deze spieren te trainen, help je jouw blaasspieren op stressvolle momenten. Bekkenbodemspieren kan je zelf thuis trainen door gebruik te maken van enkele korte en simpele oefeningen.
Bescherming met incontinentiemateriaal
Het gebruik van kwalitatief incontinentiemateriaal geeft je een veilig en beschermd gevoel. Omdat je weet dat je altijd beroep kan doen op de discrete bescherming van een optrekbroekje, inlegverband, inlegluier of kleefluier ben je meer ontspannen en zelfzeker wanneer je de deur uit gaat. Weet je niet goed welk type incontinentiemateriaal je juist nodig hebt? Probeer onze anonieme INCO advies tool om het ideale product te vinden.
Medicatie
Afhankelijk van de oorzaak van de incontinentie kan het zijn dat medicatie aangewezen is om de incontinentie te bestrijden. Enkel een gespecialiseerd arts kan je van een medicatievoorschrift voorzien. In de meeste gevallen wordt er hier gekozen voor een medicijn dat een onvrijwillige contractie van de blaasspier tegen gaat.
Raadpleeg altijd een arts
Heb jij zelf of een naast familielid last van urge incontinentie? Dan raadpleeg je best een gespecialiseerd arts. Die zal op zoek gaan naar de oorzaak om je daarna een gerichte behandeling voor te stellen.
Gezonde levensstijl
Een gezonde levensstijl voorkomt een heleboel gezondheidsproblemen. Ook aandrangincontinentie kan in sommige gevallen verholpen worden met een gezond voedingspatroon.
- Drink voldoende water
- Drink minder caffeïnehoudende dranken
- Eet gezond en gevarieerd
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en een gezond gewicht
Vragen over aandrangincontinentie?
Heb je vragen over incontinentie of ben je op zoek naar meer informatie over onze producten? Neem dan gerust contact met ons op. Onze incontinentieverpleegkundige beantwoordt graag je vragen en geeft je het advies dat je nodig hebt om vooruitgang te boeken!
Gepost op mrt 17, 2022