Wat is gemengde incontinentie?
Heb je last van urineverlies tijdens activiteiten en heb je vaak plotse aandrang om te plassen? Dan heb je misschien wel gemengde incontinentie. Bij gemengde incontinentie is er sprake van twee vormen die vaak samen voorkomen. Welke vormen dit zijn, wat de oorzaken hiervan zijn en wat je eraan kan doen kom je te weten in deze blog.
Wat is gemengde incontinentie?
Gemengde incontinentie is een combinatie van aandrangsincontinentie en inspanningsincontinentie, dat vooral bij oudere vrouwen voorkomt Bij aandrangincontinentie kan je plotse aandrang hebben om te plassen, ook al is de blaas nog niet helemaal gevuld. Inspanningsincontinentie kan optreden als je plotse bewegingen doet zoals niezen, hoesten, spullen optillen,… Op deze manieren kan er dan ongewenst urineverlies optreden. Als je last hebt van beide vormen spreken we van gemengde incontinentie.
Oorzaken van gemengde incontinentie
Er kunnen een aantal oorzaken zijn van het optreden van deze vorm van urineverlies. Aangezien de aandoening een combinatie is van 2 vormen, zijn de oorzaken dat ook. De oorzaken van aandrangincontinentie zijn voornamelijk een prikkelbare blaas en een verstoring van het signaal dat van de blaas naar de hersenen moet. De oorzaak van inspanningsincontinentie ligt hoofdzakelijk aan een verzwakking van de bekkenbodemspieren, en dat in combinatie met een verzakking van de plasbuis. Naast deze oorzaken kunnen andere aandoeningen zoals MS, Parkinson of suikerziekte ook een rol spelen bij het ontstaan van gemengde incontinentie.
Wat kan je doen tegen gemengde incontinentie?
Er zijn gelukkig een heel aantal manieren om de klachten van dit type incontinentie te verminderen. Overleg steeds eerst met je huisarts om te kijken hoe je het moet aanpakken. De behandelingen zelf zullen afhangen van welke klachten je het meest last hebt. Als je meer last hebt van inspanningsincontinentie is het bijvoorbeeld aan te raden om je bekkenbodemspieren te trainen met een specialist. Ook het plaatsen van een pessarium behoort hier tot de mogelijkheden. In bepaalde gevallen kan je huisarts je ook doorverwijzen naar een uroloog of gynaecoloog.
Als je meer last hebt van de aandrangincontinentie helpt bekkenbodemtraining ook. Daarnaast is blaastraining een behandeling die vaak wordt toegepast, waarbij je leert om je plas beter vast te houden. De huisarts zal je ook aanraden om geen alcoholische en cafeïne houdende dranken meer te nuttigen. Wanneer al deze behandelingen niet goed werken, kan je medicijnen krijgen die incontinentie tegenwerken. Het gebruik van het juiste incontinentiemateriaal kan ook altijd helpen, dan niet om deze aandoening te genezen, maar wel om irritante lekkages te voorkomen.
Heb je vragen?
Heb jij last van gemengde incontinentie? Of ken je iemand die er mee worstelt. Ga dan zeker langs bij je huisarts of bij een specialist. Zij zullen op zoek gaan naar de oorzaken en zullen aan de hand daarvan de juiste behandelingen voorstellen. Zo ben je altijd zeker van de juiste behandeling.
Bij Tomcare kan je terecht met jouw vragen over incontinentiemateriaal. Neem dus gerust contact met ons op met jouw vragen. Ben je niet zeker welk incontinentiemateriaal geschikt is voor jouw specifieke situatie? Maak dan gebruik van onze online incontinentie advies tool. In die tool beantwoord je enkele vragen over de aard van jouw incontinentie. De tool zal je dan informatie geven over de geschikte incontinentiematerialen die het best passen bij jouw situatie.
Gepost op mei 24, 2022