Tijdelijk urineverlies na zwangerschap: hoe los je het op?
Een bevalling verandert je leven voorgoed. Je hebt een klein leven op de wereld gezet dat de komende jaren volledig afhankelijk zal zijn van jou. Vele moeders plaatsen zichzelf spontaan op de tweede plaats. De baby komt altijd eerst. Daardoor verzwijg je de lichamelijke ongemakken waar je mee kampt na de bevalling. Er zijn wel meerdere fysieke ongemakken maar incontinentie blijft een moeilijk gespreksonderwerp. Nochtans komt tijdelijk urineverlies na de zwangerschap vaker voor dan je zou denken.
Stressincontinentie door verzwakte spieren
Het lichaam van een vrouw krijgt het zwaar te verduren tijdens een bevalling. Je bekkenbodemspieren zien af wanneer de baby naar buiten komt. Deze bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol bij het ophouden van urine. Bijgevolg krijgt zowat 1 op 3 vrouwen gedurende de zwangerschap of na de bevalling te maken met ongewenst urineverlies.
In de meeste gevallen gaat het om stressincontinentie. Dit betekent dat het urineverlies voorkomt bij het sporten, zware inspanningen maar ook door te lachen of niezen. In al deze gevallen verhoogt de druk op de bekkenbodemspieren. In de nasleep van een bevalling kan dit genoeg om enkele druppels of zelfs flinke scheuten urine te verliezen. Gelukkig is dit ongemak meestal tijdelijk. Bovendien kan je zelf enkele dingen doen om dit ongemak sneller op te verhelpen.
Praat met je dokter over incontinentie en doe oefeningen
Jouw bekkenbodemspieren hebben tijd nodig om te herstellen van de bevalling. Ze zijn uitgerokken en soms is er zelfs sprake van scheurtjes. Zet eerst en vooral eventuele schaamte opzij en praat met je arts. Die kan de juiste diagnose stellen en een behandeling aanraden. Je bent niet de enige met dit probleem. Lees bijvoorbeeld deze getuigenis van een jonge moeder. Hoe sneller je die stap zet, des te sneller je van dit ongemak verlost zou kunnen zijn.
De kans is groot dat de dokter je doorverwijst naar een kinesist. Waarschijnlijk ben je niet de eerste vrouw die jouw kinesist begeleidt na een bevalling. De aard en intensiteit van de oefeningen hangen af van jouw persoonlijke situatie. De eerste oefeningen kan je meestal reeds vlak na de bevalling uitvoeren. Het gaat dan om het opspannen en weer ontspannen van de spieren. Soms raden dokters aan deze oefeningen uit te voeren tijdens het vervangen van de luiers. Zo ben je zeker dat je de oefeningen vaak genoeg uitgevoerd. Vergeet daarnaast zeker niet om voldoende te drinken.
Als de problemen aanhouden kan je overschakelen op andere bekkenbodemoefeningen. Ook buikspieroefeningen kunnen deel uitmaken van jouw behandeling. Bouw langzaam op en onthoud dat de resultaten pas na verloop van tijd duidelijk worden.
Het juiste incontinentiemateriaal voor elke vrouw
Hoe snel je van jouw kwaaltjes verlost bent heb je gedeeltelijk zelf in de hand. Tomcare heeft daar geen invloed op. Wij ondersteunen jou wel door jou in de tussentijd het juiste incontinentiemateriaal aan te bieden. In veel gevallen is dit niet meer dan aangepaste inlegkruisjes. Het is dus niet zo dat je onmiddellijk ook zelf luiers hoeft te dragen.
Gefeliciteerd met jouw baby! Geniet ervan maar vergeet niet voor jezelf te zorgen. Bestel nu je eerste gratis staal.
Gepost op apr 01, 2020