Stressincontinentie: wat is het en wat kan je eraan doen?
Eén van de meest voorkomende oorzaken van ongecontroleerd urineverlies is stressincontinentie. Vooral bij vrouwen komt dit vaker voor, en dat kan ook bij jongere vrouwen zijn. Incontinentiemateriaal kan een veelbelovende oplossing zijn hiervoor. In dit blogbericht vertellen we je meer over wat het is en wat je eraan kan doen.
Stressincontinentie: de oorzaken
Er kunnen verschillende redenen zijn voor ongewenst urineverlies. In het geval van stressincontinentie is dat omdat de spieren rond de urinebuis een plotse drukverhoging op het lichaam niet kunnen beheersen. Zo’n drukverhoging kan ontstaan door te joggen, zware lasten te tillen of – heel typisch – trampolinespringen. Met andere woorden: wanneer de spieren (en dan vooral de spieren rond de blaas) zich snel moeten opspannen kan er een licht urineverlies optreden.
Anders dan de naam zou doen vermoeden heeft stressincontinentie dus niets te maken met psychische stress maar wel met een plotse impact op de spieren in je lichaam. Vandaar ook de meer gebruikte naam: inspanningsincontinentie.
De oorzaak ligt meestal bij een verzwakking van de bekkenbodemspieren. Daardoor zijn ze niet meer in staat controle te houden over de urinebuis bij plotse drukverhoging. Vaak is het een kwaal van tijdelijke aard, bijvoorbeeld wanneer de bekkenbodemspieren bij een bevalling extreem werden verrekt.
Maar ook door ouderdom of door een medische ingreep aan de baarmoeder kunnen bekkenbodemspieren tijdelijk of permanent verzwakken. Ongewenst urineverlies is natuurlijk nooit aangenaam, maar gelukkig zijn er producten op de markt die de ongemakken voor jou zoveel mogelijk beperken.
Wat kan je eraan doen?
Zoals we al zeiden is inspanningsincontinentie wel vaker een tijdelijk probleem. Zo kunnen gerichte oefeningen je spieren weer trainen en sterker maken. Wil je daar meer over weten? Je kinesist kan je zeker helpen.
Is de verzwakking niet tijdelijk dan zijn er nog andere remedies mogelijk. Er bestaat medicatie die het vrouwelijk hormoon, oestrogeen, aanmaakt en die daarmee de druk op de sluitspier rond de urinebuis versterkt. Praat met je arts over de mogelijkheden van medicinale oplossingen.
Natuurlijk zullen training en medicatie niet voor iedereen het gewenste effect bieden. In dergelijk geval is een heelkundige ingreep misschien de oplossing. Dan wordt er een kunststof bandje aangebracht die de urinebuis ondersteunt. Op die manier kan er geen urine meer ongewenst ontsnappen.
Wil je meer weten over het aanbod incontinentiemateriaal van Tomcare? Zoek je naar oplossingen die het voor jou een stuk makkelijker en aangenamer maken? Neem contact met ons op voor professioneel advies en een aanbod op maat.
Gepost op sep 13, 2019