Incontinentie: het komt vaker voor dan u denkt
Vaak wordt aangenomen dat incontinentie een aandoening is die voornamelijk voorkomt bij oudere personen. Sterker nog, dat ouder worden bijna vanzelfsprekend tot incontinentie lijdt. Het klopt inderdaad dat incontinentie een van de meest voorkomende stoornissen is bij bejaarden, en dat de frequentie van het probleem nog hoger ligt bij geïnstitutionaliseerde bejaarden dan bij thuiswonenden.
Is dat echt zo?
Cijfers uit 2003 tonen aan dat maar liefst 12% van de Europese bevolking last zou hebben van een overactieve blaas, waarvan slechts 17% ouder is dan 40 jaar. Volgens een Belgische studie uit diezelfde periode zou het in eigen land dan weer gaan om 6,2% van de totale bevolking, waarvan 42% ouder dan 45 jaar.
De cijfers blijken sterk uiteenlopend, maar het lijkt er wel op dat er ook een jonger bevolkingssegment is dat vaak te kampen krijgt met incontinentie. Het is dus belangrijk te benadrukken dat iedereen aan incontinentie kan lijden. Jong of oud, dik of dun, man of vrouw: er is geen reden om te geloven dat dit probleem enkel bepaalde individuen kan overkomen. Maar wat weten we dan met zekerheid en hoe zit het echt?
Diverse resultaten
Studies die proberen een kwantitatief beeld te schetsen van het incontinentieprobleem, leiden tot diverse resultaten. Volgens sommige onderzoeken gaat het slechts om 5% van de bevolking, andere spreken van zelfs 50%. Het is dus erg moeilijk om in te schatten hoeveel mensen en wat voor mensen werkelijk aan incontinentie lijden. Er zijn talloze redenen om die verschillen te verklaren:
- de manier waarop "incontinentie" of "urineverlies" gedefinieerd wordt
- de subjectieve drempel om het probleem te erkennen
- schaamte en taboes rond het probleem in een bepaalde maatschappij
- de leeftijd van de bevraagde personen
- de onderzoeksmethode (enquête, interview...)
Terugkerende feiten
Toch zijn er twee zaken die in bijna alle studies steeds weer naar voren komen:
- de kans om aan incontinentie te lijden neemt toe met de leeftijd
- incontinentie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen
Algemeen is het redelijk om te schatten dat zo'n 10 à 15% van de volwassenen met het probleem te maken krijgt. Voor mensen boven de 60 jaar loopt dat cijfer op tot 30%.
Opmerkelijk: één studie toont zelfs aan dat 25% van wie met incontinentie te maken krijgt, meer dan 5 jaar durft te wachten om hulp te zoeken. Bespreekbaarheid en een snelle aanpak van het probleem maakt incontinentie echter veel draaglijker. Zowel uw huisarts als TomCare staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie.
Gepost op dec 15, 2015