Incontinentie bij vrouwen
Een heleboel vrouwen krijgen op een bepaald moment in hun leven te maken met ongewenst urineverlies. Ongeacht de exacte oorzaak van incontinentie bij vrouwen, er moet steeds gezocht worden naar een goede oplossing en een eventuele oorzaak. Als oplossing kan je altijd steunen op de discretie van incontinentiemateriaal, zeker wanneer de oorzaak nog niet achterhaald is of wanneer er niet meteen een behandelingswijze voorhanden is.
Wat is incontinentie?
Incontinentie is een begrip dat we gebruiken om ongewenst urineverlies te omschrijven. Het niet kunnen ophouden van urine komt in verschillende vormen en gradaties. Er zijn een heleboel mogelijke oorzaken en ook de behandelingswijze kan verschillend zijn.
Incontinentie komt bij vrouwen regelmatig voor. Eén op 4 vrouwen krijgt in de loop van haar leven een keer te maken met incontinentie. In sommige gevallen is dit ongewenst urineverlies van tijdelijke aard, zoals kort na een bevalling. Maar het komt natuurlijk ook regelmatig voor dat de incontinentie van chronische aard is. Dat wordt er veelal naar een oplossing of behandeling gezocht.
Verschillende types incontinentie bij vrouwen
Vrouwen kunnen last krijgen van verschillende types incontinentie. Dit zijn de meest voorkomende.
Zwangerschapsincontinentie
Zwangerschapsincontinentie is een vorm van ongewenst urineverlies dat zich voordoet tijdens de zwangerschap. Eerst en vooral is er de druk die de baby uitoefent op de blaas en bekkenbodem, waardoor het vaak erg moeilijk wordt om de urine op te houden. Bovendien worden er tijdens de zwangerschap ook verschillende hormonen aangemaakt die ervoor zorgen dat de bekkenbodemspieren verslappen. Die verslapping zorgt ervoor dat de bevalling iets vlotter verloopt, maar brengt dus ook nadelen met zich mee.
Incontinentie na de bevalling
Het komt regelmatig voor dat er tijdens de bevalling spieren in de bekkenbodem beschadigd raken of zelfs scheuren. Daardoor treedt er na de bevalling vaak een tijdelijk incontinentie op. In de meeste gevallen herstellen de spieren zich na een tijdje en blijkt dit type incontinentie van tijdelijk aard te zijn.
Stressincontinentie en inspassingsincontinentie
Stressincontinentie en inspanningsincontinentie is een vorm van ongewenst urineverlies die zich voordoet wanneer er een plotse druk wordt uitgeoefend op de blaas. Dit kan voorvallen tijdens het sporten, tijdens het niezen of tijdens het lachen. Ook bij het optillen van een last kan er urineverlies ontstaan.
Dit type incontinentie bij vrouwen kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ontstaat deze tijdens of na de zwangerschap, maar ook een operatie kan deze vorm van ongewenst urineverlies veroorzaken. Daarnaast is de verslapping van de bekkenbodemspieren door ouderdom ook een veel voorkomende oorzaak van dit type urineverlies.
Aandrang of urge incontinentie
Aandrang of urge incontinentie varieert van enkele druppeltjes tot een volledige blaaslediging. Deze vorm van ongewenst urineverlies uit zich in een plotse drang om te urineren. Het gebeurt dan ook bijzonder vaak dat de persoon in kwestie niet tijdig bij het toilet geraakt. Aandrang incontinentie komt vaak voor bij minder mobiele personen, maar ook vrijwel gezonde personen kunnen lijden onder deze vorm van urineverlies. Het zorgt vaak voor een onzekerheid en een angst om de eigen woning te verlaten.
Stoelgang incontinentie
Bij stoelgang incontinentie gaat het over het niet kunnen ophouden van de ontlasting. Vaak wordt dit type incontinentie veroorzaakt door een probleem met de sluitspier of een spasme van de darmen. De oorzaak van stoelgangincontinentie is veelal ouderdom, maar ook na een operatie of bij de beschadiging van een zenuw kan dit type incontinentie voorkomen.
Oorzaken van incontinentie bij vrouwen
De oorzaken van incontinentie bij vrouwen zijn uiteenlopend. De verschillende types van urineverlies hebben veelal een verschillende oorzaak. Het is dan ook moeilijk om op eigen houtje op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem. Hoewel het een goed idee is om de oorzaak te achterhalen, raden we toch aan om altijd een arts te raadplegen om het probleem te bespreken. Deze zal dan een uitgebreid onderzoek uitvoeren om de oorzaak te achterhalen. Wanneer je eenmaal op de hoogte bent van de oorzaak is het vaak ook makkelijker om een efficiënte behandeling te starten.
Dit zij enkele van de meest voorkomende oorzaken van incontinentie bij vrouwen:
- Ouderdom
- Beschadiging van een zenuw
- Verslapping van de bekkenbodemspieren
- Zwangerschap of bevalling
- Ongezond dieet
Behandeling van ongewenst urineverlies
De behandeling van incontinentie bij vrouwen verschilt afhankelijk van de oorzaak en symptomen. Ook hier verwijzen we je graag door naar een specialist. Een arts kan je verder helpen met een gerichte aanpak die van toepassing op jouw specifieke situatie. Toch merken we dat voor veel vrouwen die last hebben van ongewenst urineverlies enkele praktische hulpmiddelen voorhanden zijn.
- Training van de bekkenbodemspieren
- Gezonde voeding
- Minder cafeïne
- Betrouwbare incontinentiematerialen voor vrouwen
- Medicatie indien nodig
- Plastraining
Incontinentiemateriaal voor vrouwen
Gelukkig kunnen vrouwen die last hebben van ongewenst urineverlies een beroep doen op een ruim aanbod aan incontinentiematerialen. De producten variëren, afhankelijk van de specifieke aandoening en van de hoeveelheid urineverlies. Er bestaan producten die eerder van toepassing zijn voor actieve vrouwen, terwijl andere producten makkelijk toe te passen zijn bij minder mobiele personen.
Inlegverbanden
Inlegverbanden zijn absorberende verbanden die in de onderbroek gelegd kunnen worden. Deze inlegverbanden doen wat denken aan een maandverband en zijn beschikbaar in verschillende gradaties van absorptievermogen.
Optrekbroekjes
Optrekbroekjes worden gedragen als een gewone onderbroeken en zijn een bijzonder discreet type incontinentiemateriaal. De optrekbroekjes hebben een hele goede pasvorm en zijn ontworpen om lekkage tegen te gaan. Een optrekbroekje is handig voor zowel mobiele personen als voor personen met een handicap.
Kleefluiers
Kleefluiers zijn ontwikkeld voor minder mobiele personen. Zo kunnen ze makkelijker aan en uit gedaan worden bij een persoon die in bed ligt. De kleefstrips aan de voorkant dienen om de luier te sluiten en bieden de mogelijkheid om de luier wat strakker af te sluiten rond de buik. Ook onze kleefluiers hebben een goede pasvorm en bieden een hoog draagcomfort.
Op zoek naar incontinentiemateriaal voor vrouwen?
Ben je op zoek naar het ideale incontinentiemateriaal voor vrouwen? Gebruik dan zeker onze incontinentie advies tool. Heb je vragen over onze producten? Neem dan gerust contact met ons op! Onze incontinentie verpleegkundige helpt je graag verder met je zoektocht naar de geschikte producten.
Gepost op jun 04, 2021