Hoofdroos: vervelend, maar te behandelen
Je kent het probleem misschien wel: ondanks een goede hygiëne blijven schilfertjes steeds terugkomen. Pakweg de helft van de wereldbevolking heeft er last van. Het goede nieuws is dat je er iets aan kan doen.
Wat is hoofdroos?
Hoofdroos is een milde vorm van eczeem. Bij de vernieuwing van de huidcellen laten de oude cellen los en klitten ze samen tot schilfertjes. Bij hoofdroos gaat dit sneller en ontstaan er meer schilfertjes. Daarbij zijn er twee soorten hoofdroos:
- De droge roos bestaat uit witte vlokken of schilfertjes op de hoofdhuid. Ze vallen van je hoofd en haar. Wanneer je donkere kleding draagt, leidt droge roos vaak tot vervelende schilfertjes op je kleren.
- Vette roos bestaat uit gele, olieachtige vlokken of schilfers op de hoofdhuid. Ze kleven aan je haar of hoofd. Bij baby’s ontstaat dit soms in de eerste levensmaanden. Na hun eerste verjaardag verdwijnt dit vanzelf.
Veel mensen hebben last van hoofdroos. Het fenomeen treft zowel mannen als vrouwen en komt voor op alle leeftijden. In de winter komt hoofdroos vaker voor door de lage temperaturen en luchtvochtigheid. Andere factoren die hoofdroos kunnen bevorderen:
- genetische aanleg
- stress
- hormonale veranderingen
- ongezonde levensstijl
Wat moet je niet doen?
- Je hoeft je niet te schamen. Veel mensen hebben last van hoofdroos en het heeft niets te maken met een gebrek aan hygiëne.
- Probeer niet te krabben in je haar. Hierdoor raakt je hoofdhuid beschadigd en nemen de klachten toe.
- Behandel je haar niet met azijn of andere middelen uit de oude doos. Er is geen bewijs dat deze effectief de hoofdroos zouden terugdringen.
Wat kan je dan wel doen?
- Was je haar geregeld met een milde shampoo. Door je hoofdhuid te masseren, verminder je de schilfering.
- Gebruik een goede anti-roosshampoo. Laat de shampoo even inwerken en spoel dan je haren weer af. Bij Tomcare vind je anti-roosshampoo van Eucerin aan een scherpe prijs.
- Melkkorstjes bij een baby’tje kan je verwijderen door het hoofdje in te smeren met een zachte olie. Na voldoende inwerktijd kan je de korstjes afschrapen, bijvoorbeeld met een plastic kaartje.
Raadpleeg je huisarts als
- de hoofdroos niet verdwijnt na een goede behandeling
- de klachten ernstig zijn en ook op andere lichaamsdelen voorkomen
- je ook last hebt van opmerkelijke haaruitval of een ontstoken hoofdhuid
Voor professioneel advies over verzorgingsproducten, contacteer ons gerust.
Gepost op feb 05, 2017