Forfaitaire tegemoetkoming voor incontinentiemateriaal
De aankoop van incontinentiemateriaal neemt een hele hap uit je budget, zelfs wanneer je voor voordelige oplossingen kiest. Om die reden biedt de overheid hulp. Personen met een niet behandelbare incontinentie hebben jaarlijks recht op een forfaitair bedrag voor de aankoop van incontinentiemateriaal. Lees hier meer over de forfaitaire tegemoetkoming voor incontinentiemateriaal. Wie heeft er recht op de tegemoetkoming? Hoeveel bedraagt de tegemoetkoming? Aan welke voorwaarden moet je voldoen om in aanmerking te komen?
Wat is de forfaitaire tegemoetkoming voor incontinentiemateriaal in België?
De forfaitaire tegemoetkoming voor incontinentiemateriaal is een steunmaatregel van de Belgische overheid en het ziekenfonds om personen met een onbehandelbare incontinentie tegemoet te komen. De tegemoetkoming wordt ofwel uitbetaald door het RIZIV, ofwel door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Er bestaat 3 verschillende forfaits. Afhankelijk van je specifieke situatie kom je in aanmerking voor één van deze 3 mogelijkheden. Dit zijn de forfaits. Heb je vragen over deze tegemoetkomingen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag op de juiste weg!
Forfait voor incontinentie bij afhankelijke personen
Deze tegemoetkoming is bijzonder specifiek. Het gaat hier over personen die tijdens de voorbije 12 maanden minstens 4 maanden recht hadden op forfait B of C. Er moet ook een afhankelijksheidsscore van 3 of 4 zijn op gebied van incontinentie. Voor meer informatie over dit forfait neem je best even contact op met je adviserend arts of bij je thuisverpleegkundige.
Forfait voor onbehandelbare urinaire incontinentie
Dit forfait bespreken we verder in dit artikel. Het is iet makkelijker toegankelijk en veel van onze klanten komen dan ook in aanmerking voor dit forfait. De tegemoetkoming voor incontinentiemateriaal voor onbehandelbare urinaire incontinentie is beschikbaar voor de meeste mensen die niet in aanmerking komen voor de bovenstaande tegemoetkoming.
Forfait voor personen met een handicap met een incontinentieproblematiek jonger dan 65 jaar
Deze tegemoetkoming wordt uitbetaald door het VAPH of Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Personen die jonger zijn dan 65 jaar en die kampen met incontinentie, kunnen een aanvraag doen voor een terugbetaling van incontinentiemateriaal. Niet alle vormen van incontinentie komen in aanmerking. Er moet dus altijd een aanvraag gedaan worden via de sociale dienst van de mutualiteit. Die aanvraag wordt onderzocht door een multidisciplinair team Daarna bepaalt met of je in aanmerking komt voor de tegemoetkoming. Het forfait van deze tegemoetkoming is ieder jaar iets anders en varieert ook naargelang de specifieke aandoening.
Hoeveel bedraagt het forfait voor onbehandelbare urinaire incontinentie?
Het bedrag dat je van het RIZIV ontvangt varieert ieder jaar een klein beetje, evenals het refertebedrag bij het VAPH.
In 2020 bedroeg het forfait voor onbehandelbare incontinentie €170,68.
In 2021 bedraagt dat forfait €172,40.
De komende jaren zal het bedrag telkens een klein beetje hoger liggen, naargelang de huidige prijzen op de markt. Je kan de actuele bedragen van de verschillende forfaits hier terugvinden.
Wie komt in aanmerking?
Je hebt recht op deze tegemoetkoming wanneer je aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Je lijdt aan een onbehandelbare vorm van urine-incontinentie
- Je woont thuis (niet in een rusthuis of verzorgingstehuis)
- Je hebt geen ander forfait voor incontinentiemateriaal ontvangen voor hetzelfde jaar
Persoon met een handicap jonger dan 65 jaar? Dan kan onderzocht worden of je in aanmerking kan komen voor een tegemoetkoming van het VAPH.
Hoe vraag je de forfaitaire tegemoetkoming voor incontinentiemateriaal aan?
De forfaitaire tegemoetkoming voor incontinentiemateriaal kan aangevraagd worden via je mutualiteit. Laat je behandelend arts het aanvraagformulier invullen. Je geeft het ingevulde document af bij je mutualiteit of steekt het in de juiste brievenbus. De mutualiteit zal dan jouw specifieke gegevens onderzoeken. Als je aan de voorwaarden voldoet, krijg je het forfaitaire bedrag uitgekeerd op jouw rekening.
Heb je vragen? Tomcare geeft antwoord!
Heb je vragen over de verschillende tegemoetkomingen voor incontinentiemateriaal in België? Het is niet altijd even makkelijk om te ontdekken of jij zelf in aanmerking komt voor bepaalde tegemoetkomingen of niet. In de meeste gevallen kan je behandelend arts of je thuisverpleegkundige of de sociale dienst van je mutualiteit je alvast een eind op weg helpen. Tomcare is gespecialiseerd in incontinentiemateriaal. We hebben de juiste specialisten in ons team die jouw vragen kunnen beantwoorden. Aarzel dus niet om contact op te nemen met je vragen! Wij helpen je graag op de goede weg!
Gepost op apr 30, 2021