Fecale incontinentie: wat is het en hoe pak je het aan?
Fecale incontinentie is het ongewenste verlies van ontlasting. Dit type incontinentie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, vooral na de menopauze. Vaak blijkt echter dat vrouwen al langer klachten hebben en pas actie ondernemen wanneer het probleem te ernstig wordt en de levenskwaliteit aanzienlijk gedaald is. Toch is het belangrijk tijdig tedurven praten over (fecale) incontinentie, om zware ongemakken en sociaal isolement te voorkomen.
Oorzaken en klachten van fecale incontinentie
Er zijn verschillende problemen die uiteindelijk tot ontlastingsincontinentie kunnen leiden:
- Een beschadigde kringspier in de anus
- Een verslapping van de kringspier in de anus
- Beschadigde zenuwen in de kringspier
- Spastisch bekkenbodemsyndroom
- Aanhoudende diarree en overloopdiarree
- Chronische darmontstekingen
- Een verzakking van de endeldarm
Mensen die aan ontlastingsincontinentie lijden, ervaren geen aandrang om zich te ontlasten, maar hebben evenmin controle over de ontlasting. Zo verliezen ze op onverwachte momenten kleine tot grote hoeveelheden ontlasting. Fecale incontinentie gaat vaak gepaard met jeuk, pijn, slijmverlies en een geïrriteerde huid.
Behandeling van fecale incontinentie
Het spreekt voor zich dat de behandeling van fecale incontinentie afhankelijk is van de oorzaak. Soms kunnen voedingsadviezen, medicijnen en bekkenbodemtherapie volstaan, in andere gevallen zijn sterkere maatregelen aangewezen. Het gaat dan om chirurgische ingrepen als een herstelling van de sluitspier tot zelfs het creëren van een nieuwe sluitspier. Bij ernstige gevallen kan ook een stoma de levenskwaliteit verbeteren.
Er zijn echter eenvoudige hulpmiddelen waarmee dergelijke drastische behandelingen (al dan niet tijdelijk) vermeden kunnen worden. Kleefluiers, inlegluiers en optrekbroekjes bieden een gevoel van zekerheid bij de zwaarste vormen van incontinentie. Ze geven mensen de kans om zich opnieuw buiten de woning te begeven op plaatsen waar toiletten niet meteen voorhanden zijn.
Het belangrijkste blijft echter om niet bij de pakken te blijven zitten en bij klachten zo snel mogelijk naar de huisarts te trekken. Mensen moeten zich ervan bewust zijn dat (stoelgang)incontinentie geen onoplosbaar probleem is. En vooral, dat ze niet alleen zijn.
Advies nodig bij de behandeling van fecale incontinentie? Contacteer ons dan, en we vinden samen een oplossing voor uw situatie.
Gepost op jan 12, 2016