Bedplassen bij kinderen, welke oplossingen zijn er?
Het is een gekend probleem bij veel kinderen van alle leeftijden. Vaak zorgt het ook voor een erg onaangename ervaring voor zowel de ouder of verzorger als het kind. Het zorgt voor lastige nachten en heel wat werk. Gelukkig zijn er ook oplossingen om dit tegen te gaan of op te lossen.
Bedplassen bij kinderen
Alle kinderen groeien op hun eigen tempo. Het is echter wel zo dat de meeste kinderen zindelijk zijn vanaf gemiddeld 3 tot 4 jaar. Er is ook steeds een groot verschil tussen zindelijkheid overdag en ‘s nachts.
Pas vanaf een kind ouder is dan 5 jaar en meerdere keren per week in bed plast wordt dit gezien als problematisch. Het is een veelvoorkomend probleem waar heel wat kinderen mee te kampen hebben. Tot wel 15% van de kinderen tussen de 5 en 7 jaar hebben last van bedplassen.
Bij de meeste kinderen in deze situatie gaat het bedplassen van zelf over. Er is geen nood aan een huisarts of specialist. Wanneer je wel best een specialist of arts raadpleegt, is wanneer het probleem zich veelvuldig voordoet in combinatie met broekplassen overdag.
Wat is de oorzaak?
Als oorzaak van bedplassen bij kinderen kan het aan een aantal verschillende dingen liggen. Er zijn namelijk een aantal gekende medische oorzaken die bedplassen kunnen veroorzaken.
Als eerste spreekt men over een erg kwalitatieve “diepe slaap”. Een erg diepe slaap kan ervoor zorgen dat bepaalde fysieke signalen niet meer worden opgemerkt of doorgegeven. Net doordat het kind zo moeilijk wakker wordt kan het zijn dat het signaal van een volle blaas niet wordt doorgegeven.
Een tweede mogelijkheid is een overproductie van urine tijdens de nachtelijke uren. Dit wil zeggen dat het lichaam meer urine gaat aanmaken dan de blaas aan kan. Doordat de blaasinhoud te klein is kan het zijn dat bedplassen een probleem wordt.
Als derde oorzaak spreken we ook wel van een overactieve blaas. Dit duidt vooral op de omliggende spieren rond de blaas. Die spieren kunnen tijdens het slapen onbewust beginnen samentrekken en een druk uitoefenen op de blaas. Als de blaas vol is kan ook dit tot gevolg hebben dat er bedplassen ontstaat.
Nog een oorzaak kan zijn dat kinderen het signaal van hun lichaam niet kunnen herkennen. Vooral jonge kinderen moeten ook leren van tijdens de nacht bepaalde signalen te herkennen. Het opmerken dat je blaas vol is is hier een van.
Tot slot is het recent ook bewezen dat bedplassen erfelijk kan doorgegeven worden. Als een van de ouders last heeft gehad van bedplassen dan kan dat gen (Q13) doorgegeven worden aan de kinderen.
Tips om te stoppen met bedplassen voor kinderen
Als eerste is het steeds erg belangrijk om altijd positief en opbouwend te blijven tegen het kind. Een positieve communicatie en aanpak helpen steeds om het aangenaam te houden voor beide partijen.
Een goede tip om te proberen is werken met een sticker kalender. Elke keer het kind een droge nacht heeft gehad krijgt het een sticker op de kalender. Bij een volle week krijgt het kind een beloning. Dit tot ze een hele maand droog zijn.
Daarnaast zijn goede gewoontes en routines ook erg bevorderlijk. Denk maar aan een aantal zaken die makkelijk te integreren zijn in de dagelijkse routines:
- Niet meer drinken voor ze in bed gaan
- Geen koolzuurhoudende dranken in de namiddag
- Plassen voor bed en eventueel een wekker zetten om tijdens de nacht ook te plassen. Door deze makkelijke tips te integreren verklein je de kans op bedplassen. Heeft dit nog niet het gewenste effect denk dan ook tijdig aan de nodige preventie-middelen.
Het beste preventiemateriaal voor kinderen die bedplassen
Het is belangrijk dat je kind zich comfortabel en zeker voelt. Dus om een droge nacht te garanderen kan je ook steeds werken met het gepaste incontinentiemateriaal voor kinderen. Zo hoef je niet steeds nat beddengoed te wassen en te verversen.
Voor kinderen jonger dan 6 jaar kan je nog kiezen voor een gewone luier. Dit heeft een erg groot absorptievermogen en is makkelijk te hanteren voor de ouder of verzorger. Dankzij de makkelijke zelfklevende banden zijn ze makkelijk te verversen en aan te brengen.
Voor kinderen ouder dan 6 jaar kies je beter voor handige optrekbroekjes. Op deze manier kan het kind zelf opstaan en gaan plassen indien nodig. Het broekje is ook erg handig om zelf aan te trekken, dus een nachtelijke interventie is niet meer nodig.
Heb je graag een extra vangnet om de matras te beschermen, dan zijn bed onderleggers een goede optie. Deze houden de matras droog in geval van een lek of een ongelukje.
Gepost op okt 05, 2022