bg
Waarom Tomcare? Bestelplatform Blog Contact WEBSHOP AANMELDEN

Alles wat je moet weten over totale incontinentie

Totale incontinentie is de minst voorkomende vorm van incontinentie, maar het is ook meteen de meest ernstige vorm. Mensen die te maken krijgen met complete incontinentie, zij het in eigen persoon of bij iemand in hun directe omgeving, zitten vaak met veel vragen. In dit artikel geven we je graag wat meer informatie over deze vorm van incontinentie.

De normale blaaswerking

De blaas is een essentieel orgaan in ons lichaam. Het is eigenlijk een reservoir, in de vorm van een rekbare zak of blaas, dat urine vasthoudt totdat je de kans krijgt om een bezoekje aan het toilet te brengen. Diezelfde blaas heeft een behoorlijke capaciteit van 1,5 liter, maar in de meeste gevallen wachten we niet tot deze volledig vol is om naar het toilet te gaan. Vanaf dat de blaas een vulling van zo’n 800ml heeft, geven de zenuwen in je blaas al een signaal door aan je hersenen. Op dat moment weten je hersenen dat het tijd is om naar het toilet te gaan. Zo heb je nog behoorlijk wat respijt om tijdig bij een toilet te geraken en voorkom je ongelukjes. Geef je geen gehoor aan de signalen van je blaas, dan zal die na een tijdje zelf beslissen om zichzelf te ledigen. De meeste volwassen personen reageren tijdig en geraken dan ook bij het toilet voordat de blaas té vol geraakt. Bij incontinentie werkt één of meer stappen in deze normale werkwijze niet naar behoren en gebeuren er dus vaker ongelukjes. Het feit dat je de blaas ledigt, zonder dat je bij het toilet geraakt, noemen we incontinentie. Maar wat is nu juist totale incontinentie? Wat is totale incontinentie? Totale incontinentie is de meest ernstige vorm van incontinentie. Bij deze vorm heb je helemaal geen controle over de blaas. Er worden geen signalen doorgestuurd naar de hersenen en / of de blaasspier is niet in staat om urine vast te houden. Van zodra er urine in de blaas terecht komt, wordt deze dan ook meteen weer losgelaten en ontstaat er urineverlies.

Oorzaken van totale incontinentie

Er bestaan heel wat verschillende redenen of oorzaken die aanleiding geven tot totale incontinentie. Zo kan het probleem zich bij de blaasspier bevinden, maar de oorzaak kan ook terug te vinden zijn bij de zenuwbanen die het signaal naar de hersenen sturen. Het is zelfs mogelijk dat de zenuwen die bij de blaas vertrekken wanneer deze vol is, niet vertrekken in de richting van de hersenen. Vaak geven deze oorzaken aanleiding tot totale incontinentie:

  • Zenuwschade ter hoogte van de blaas
  • Neurologische aandoeningen die zenuwsignalen onderbreken
  • Ziekte van Parkinson of Alzheimer
  • Vergevorderde diabetes
  • Tumoren in de hersenen
  • Na een ingreep aan de blaas of het zenuwstelsel
  • Hersenschade door een beroerte of tumor
  • Multiple Sclerose
  • En nog heel wat andere mogelijke oorzaken

Behandeling van totale incontinentie

De oorzaken zijn bijzonder uiteenlopend en dat betekent dan ook dat de behandelingswijze verschilt van persoon tot persoon en van oorzaak tot oorzaak. Het is dus bijzonder moeilijk om meteen de behandelingswijze van totale incontinentie mee te geven. Je doet er in het geval van plots optredende incontinentie zeker goed aan om een arts of specialist te raadplegen. Die arts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en eventueel aanvullende onderzoeken uitvoeren om de exacte oorzaak te achterhalen. Aan de hand van die informatie kan er een behandeling opgestart worden. Dit zijn enkele van de mogelijke manieren om totale incontinentie te behandelen.

GEBRUIK VAN INCONTINENTIEMATERIAAL

Het gebruik van incontinentiemateriaal is een logische eerste stap bij ongewenst urineverlies. Door jezelf te beschermen met hoogwaardige materialen, wordt ongewenst urineverlies meer draaglijk. Je hebt een keuze uit een brede waaier aan producten voor ieder type incontinentie. Zo zijn er inlegverbanden, kleefluiers, inlegluiers, optrekbroekjes, luiers met heupbandsysteem en andere opties. Weet je niet goed welk type incontinentiemateriaal het best past bij het type urineverlies waar je zelf last van hebt? Maak dan gebruik van onze incontinentie advies tool. In deze tool beantwoord je enkele vragen en krijg je advies op maat voor jouw situatie.

MEDICATIE

In veel gevallen zal je huisarts of specialist je medicatie voorschrijven om de incontinentie tegen te gaan. Neem nooit op eigen initiatief medicatie in de hoop dat deze zal helpen. Je laat je best adviseren door een ervaren arts die je een behandelingswijze voorstelt op basis van de oorzaak en specifieke omstandigheden. PLAATSING VAN EEN SONDE Wanneer de totale incontinentie niet meteen uitzicht biedt op een goede behandeling, kan er gekozen worden voor het plaatsen van een katheder of sonde. Die sonde is verbonden met een leiding of slangetje dat de urine afvoert naar een opslagmedium. Een sonde die geplaatst wordt bij totale incontinentie is vaak een erg efficiënte oplossing waarbij de urine ten alle tijden wordt opgevangen in een zakje dat bevestigd wordt aan het been. Je hebt met een sonde geen ongelukjes meer, maar je moet wel tijdig het reservoir vervangen of leeg maken.

OPERATIEF INGRIJPEN

In sommige gevallen kan een chirurgische ingreep totale incontinentie verhelpen, maar dat hangt uiteraard af van de exacte oorzaak van de incontinentie. Ook hier is het de arts of specialist die deze oplossing voorstelt en je doorstuurt naar een specialist of chirurg.

ENKELE WIJZIGINGEN IN JE LEVENSSTIJL DIE JE KUNNEN HELPEN BIJ INCONTINENTIE

Door enkele aanpassingen door te voeren in je levensstijl kan je vaak al heel wat vooruitgang boeken.

  • Drink voldoende water
  • Ga regelmatig naar het toilet
  • Wacht niet tot je een erg hoge aandrang voelt
  • Ga altijd naar het toilet voor het slapen gaan
  • Ga meteen naar het toilet wanneer je wakker wordt
  • Train je bekkenbodemspieren
  • Doe aan blaastraining
  • Eet gezond en gevarieerd

Bestel kwalitatief incontinentiemateriaal bij Tomcare

We raden altijd aan om bij ongewenst urineverlies een arts te bezoeken. Ongeacht de mate van urineverlies of de oorzaak van de aandoening doe je er altijd goed aan om te kiezen voor een kwalitatieve en betrouwbare oplossing om je alvast discreet te helpen. Het gebruik van incontinentiemateriaal zorgt ervoor dat het ongewenste urineverlies discreet en onzichtbaar blijft voor je omgeving en anderen. Bekijk dus zeker ons aanbod aan producten om jezelf te beschermen bij ongewenst urineverlies.

Gepost op jun 29, 2022

box

SNELLE EN DISCRETE

VERZENDING

clock

TELEFONISCH BESTELLEN?

+32 (0) 53 39 38 97

quality

KWALITEIT

AAN DE BESTE PRIJS

box

GRATIS VERZENDING

BELGIE: Vanaf €50.00
NEDERLAND: Vanaf €70.00